„Nemcsak egy fesztivál, hanem egy misszió” – elstartolt a Cinefest

Megosztás

Az előző éveknél is erősebb programmal várja a miskolciakat a filmes esemény, már a nyitómű is egyenesen a Cannes-i Filmfesztiválról érkezett a borsodi megyeszékhelyre.

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg ebben az esztendőben a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A rendezvény a hagyományoknak megfelelően az ünnepélyes megnyitóval egybekötött filmvetítéssel vette kezdetét: a nyitófilm a Jeann Du Barry – A szerető című alkotás volt, mely egyenesen az idei Cannes-i Filmfesztiválról érkezett Miskolcra, egyben Johnny Depp nagy visszatérése és hosszú ideje első európai filmje -tudósított a pénteki eseményről a Minap.hu.

Bíró Tibor fesztiváligazgató úgy fogalmazott, a szervezőcsapat idén szeptemberben is a világ filmművészetének legfrissebb alkotásait hozta el Miskolcra. „Úgy gondolom, hogy az idei filmprogram és válogatás talán még az elmúlt éveknél is színesebbre sikerült. Bízunk benne, hogy minden miskolci, vagy a városba látogató filmrajongó talál majd számára izgalmas, érdekes filmélményt nyújtó alkotásokat” – hangoztatta a fesztiváligazgató.

Veres Pál, Miskolc polgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte, Borsodban és Miskolcon a film, a filmművészet és a mozi otthon van. „Mi miskolciak szerencsések vagyunk, mert nem kell messzire mennünk a jó moziért, a jó filmekért, hiszen itt van nekünk a Cinefest, a már Európa hírű filmfesztivál, amely nemcsak a hazai, hanem Európai premierek színhelye is, ami évről évre értéket teremt, ápol és megőriz, amely fiatalokat ösztönöz a pályára és fiataloknak is kínál bemutatkozási lehetőségest” – mondta, hozzátéve, hogy a Cinefest nemcsak egy fesztivál, hanem egy misszió, ami megmutatja, hogy Borsod és Miskolc már nem az a hely, aminek sokan gondolják.

– Miskolc az a hely, ahol a kultúra otthon van, ahol a művészet menedékre talál, megértik és tudják a műalkotásokat, értik és szívből szeretik a színházat, a zenét és a mozit. Miskolcon 2023 a kultúra éve, kétszáz éves a Miskolci Nemzeti Színház, hatvanéves a Miskolci Szimfonikus Zenekar, harmincéves a Csodamalom Bábszínház és idén tizenkilencedik alkalommal rendezzük meg a CInefestet, vagyis a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Ez egy nagyon nagy büszkeség, hiszen aligha van még egy hazai város, amely a rásütött billogokat újra meg újra meghazudtolva ennyi programot, és ilyen színes kulturális életet tud felmutatni. Büszkék lehetünk erre, mert így kerek, ettől teljes Miskolc. ahol a kultúra várost épített, épít ma és építeni fog holnap is – jelentette ki a polgármester.

Az idei filmfesztivál két filmlegenda előtt tiszteleg. Az Európai Mozi Nagykövete díjat Jean-Marc Barr színész szeptember 2-án este, A nagy kékség vetítése előtt veszi át a Művészetek Házában. A fesztivál életműdíját pedig Almási Tamás rendező kapja a szeptember 9-én, 17 órakor kezdődő zárógálán. A fesztivál programját a www.cinefest.hu oldalon.

Forrás és fotó: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek